Universidad de Burgos RIUBU Principal Default Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • Ayuda
  • Contacto
  • Sugerencias
  • Acceso abierto
    • Archivar en RIUBU
    • Acuerdos editoriales para la publicación en acceso abierto
    • Controla tus derechos, facilita el acceso abierto
    • Sobre el acceso abierto y la UBU
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUBUComunidadesFechaAutor / DirectorTítuloMateria / AsignaturaEsta colecciónFechaAutor / DirectorTítuloMateria / Asignatura

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Polímeros (POLYMERS)
    • Artículos POLYMERS
    • Ver ítem
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Polímeros (POLYMERS)
    • Artículos POLYMERS
    • Ver ítem

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10259/9388

    Título
    Smart polymers and smartphones for Betalain measurement in cooked beetroots
    Autor
    Gaona Ruiz, María
    Vallejo García, Jorge LucasAutoridad UBU
    Arnáiz Alonso, AnaAutoridad UBU Orcid
    Sedano Labrador, CarlosAutoridad UBU Orcid
    Trigo López, MiriamAutoridad UBU Orcid
    Rodríguez Velasco, Ana
    Carrillo Pérez, CeliaAutoridad UBU Orcid
    Vallejos Calzada, SaúlAutoridad UBU Orcid
    Publicado en
    Food Chemistry. 2024, V. 459, 140358
    Editorial
    Elsevier
    Fecha de publicación
    2024-11
    ISSN
    0308-8146
    DOI
    10.1016/j.foodchem.2024.140358
    Resumen
    Betalains in beetroots offer notable colouring properties and health benefits, including antioxidant, anti-inflammatory, hepatoprotective, and antitumorous activities. However, they degrade due to processing and storage conditions like temperature, pH, oxygen, and light-exposure. Traditional betalain determination methods are resource-intensive solid-liquid extractions. This study proposes a novel approach using a smart polymer to rapidly quantify betalains in processed beetroots. The polymer, containing N,N-dimethylaminoethyl methacrylate, selectively interacts with compounds like betalains. Characterization shows thermal stability over 250 °C and suitable mechanical properties. The film changes to colour upon interaction with betalains, allowing quantification via smartphone. The sensory polymer's efficacy was validated across 27 beetroot samples, showing no significant differences compared to traditional methods. Combining the smart polymer with a colour analysis app, “Colorimetric Titration,” provides a robust and efficient means of quantifying total betalains in beetroot puree, reducing the quantification time from 180 to 90 min, promising implications for routine food industry quality assessments.
    Palabras clave
    Polyacrylic films
    Hydrogels
    Colourimetry
    Pigments
    Red beet
    Materia
    Química orgánica
    Chemistry, Organic
    URI
    http://hdl.handle.net/10259/9388
    Versión del editor
    https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2024.140358
    Aparece en las colecciones
    • Artículos NUTRICION
    • Artículos POLYMERS
    Atribución 4.0 Internacional
    Documento(s) sujeto(s) a una licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional
    Ficheros en este ítem
    Nombre:
    Gaona_fc_2024.pdf
    Tamaño:
    3.609Mb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir

    Métricas

    Citas

    Academic Search
    Ver estadísticas de uso

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis
    Mostrar el registro completo del ítem