Universidad de Burgos Repositorio Repositorio
Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10259.4/2534

Ver estadísticas de uso
Título : Squaring the Circle. Social and Environmental Implications of Pre-Pottery Neolithic Building Technology at Tell Qarassa (South Syria)
Autor : Balbo, Andrea L. .
Iriarte Avilés, Eneko
Arranz, Amaia .
Zapata, Lydia .
Lancelotti, Carla .
Madella, Marco .
Teira, Luis .
Jiménez, Miguel .
Braemer, Frank .
Ibáñez, Juan José .
Publicado en: PLoS ONE, 2012, vol. 7, n. 7 (julio), e42109
Editorial : Public Library of Science
Fecha de publicación : jul-2012
ISSN : 1932-6203
DOI: 10.1371/journal.pone.0042109
Resumen : We present the results of the microstratigraphic, phytolith and wood charcoal study of the remains of a 10.5 ka roof. The roof is part of a building excavated at Tell Qarassa (South Syria), assigned to the Pre-Pottery Neolithic B period (PPNB). The Pre-Pottery Neolithic (PPN) period in the Levant coincides with the emergence of farming. This fundamental change in subsistence strategy implied the shift from mobile to settled aggregated life, and from tents and huts to hard buildings. As settled life spread across the Levant, a generalised transition from round to square buildings occurred, that is a trademark of the PPNB period. The study of these buildings is fundamental for the understanding of the ever-stronger reciprocal socio-ecological relationship humans developed with the local environment since the introduction of sedentism and domestication. Descriptions of buildings in PPN archaeological contexts are usually restricted to the macroscopic observation of wooden elements (posts and beams) and mineral components (daub, plaster and stone elements). Reconstructions of microscopic and organic components are frequently based on ethnographic analogy. The direct study of macroscopic and microscopic, organic and mineral, building components performed at Tell Qarassa provides new insights on building conception, maintenance, use and destruction. These elements reflect new emerging paradigms in the relationship between Neolithic societies and the environment. A square building was possibly covered here with a radial roof, providing a glance into a topologic shift in the conception and understanding of volumes, from round-based to square-based geometries. Macroscopic and microscopic roof components indicate buildings were conceived for year-round residence rather than seasonal mobility. This implied performing maintenance and restoration of partially damaged buildings, as well as their adaptation to seasonal variability.
Materia: Arqueología
Archaeology
Licencia: http://creativecommons.org/licenses/by/2.5/
URI : http://hdl.handle.net/10259.4/2534
Versión del editor: http://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0042109
Aparece en las colecciones: Artículos Paleontología

Ficheros en este ítem:

Fichero Descripción Tamaño Formato
journal.pone.0042109.pdf10,79 MBAdobe PDFVisualizar/Abrir

Los ítems del Repositorio Institucional de la Universidad de Burgos están protegidos por copyright, con todos los derechos reservados, a menos que se indique lo contrario.

 

Valid XHTML 1.0! DSpace Software Copyright © 2002-2008 MIT and Hewlett-Packard - Sobre DSpace