Universidad de Burgos RIUBU Principal Default Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • Ayuda
  • Contacto
  • Sugerencias
  • Acceso abierto
    • Archivar en RIUBU
    • Acuerdos editoriales para la publicación en acceso abierto
    • Controla tus derechos, facilita el acceso abierto
    • Sobre el acceso abierto y la UBU
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUBUComunidadesFechaAutor / DirectorTítuloMateria / AsignaturaEsta colecciónFechaAutor / DirectorTítuloMateria / Asignatura

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Alimentos, Tecnología y Salud (ALTESA)
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos ALTESA
    • Ver ítem
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Alimentos, Tecnología y Salud (ALTESA)
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos ALTESA
    • Ver ítem

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10259/10238

    Título
    Effects of a Functional Product Derived from Beet Molasses Vinasse on Blood Pressure and Endothelial Function in Hypertensive Rats
    Autor
    Gerardi, GiselaAutoridad UBU Orcid
    Cavia Saiz, MónicaAutoridad UBU Orcid
    Muñiz Rodríguez, PilarAutoridad UBU Orcid
    López Gámez, Gloria
    López Bascón, María Asunción
    Pino García, Raquel delAutoridad UBU Orcid
    Publicado en
    Biology and Life Sciences Forum. 2023, V. 26, n. 1, p. 29
    Editorial
    MDPI
    Fecha de publicación
    2023-10
    ISSN
    2673-9976
    DOI
    10.3390/Foods2023-15018
    Descripción
    Comunicación presentada en: The 4th International Electronic Conference on Foods 2023, durante los días 15-30 de octubre de forma online.
    Resumen
    A functional product obtained from beet molasses vinasse (V) was supplemented to hypertensive rats (SHR) to assess its preventive effects against high blood pressure and endothelial dysfunction. Fifteen potential bioactive compounds (including phenolic acids, flavonoids and terpenoids, and glycosylated compounds) were identified and quantified in V by HPLC-MS. The most notable finding of the study was that the blood pressure values remained similar to those at the beginning of the study in the SHR+V group. At the same time, they increased progressively in the SHR control group, reaching a significant difference of 16% (p < 0.05) after 5 weeks of supplementation. Quantitative PCR and Western blot analyses of the aorta demonstrated that V ingestion by hypertensive rats led to decreased ACE mRNA levels and higher SOD2 and eNOS gene expression via promotion of Nrf2 transcriptional activity and down-regulation of the NF-κB pathway. These results are associated with an increased antioxidant, anti-inflammatory, and vasodilatory response. In conclusion, the intake of vinasse-derived products could mitigate hypertension and associated endothelial dysfunction.
    Palabras clave
    Hypertension
    Endothelial dysfunction
    Oxidative stress
    Condensed molasses solubles
    Functional foods
    Antioxidants
    Polyphenols
    Redox regulation
    Materia
    Biotecnología alimentaria
    Food-Biotechnology
    Biotecnología
    Biotechnology
    Bioquímica
    Biochemistry
    URI
    http://hdl.handle.net/10259/10238
    Versión del editor
    https://doi.org/10.3390/Foods2023-15018
    Aparece en las colecciones
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos ALTESA
    Atribución 4.0 Internacional
    Documento(s) sujeto(s) a una licencia Creative Commons Atribución 4.0 Internacional
    Ficheros en este ítem
    Nombre:
    Gerardi-balsf_2023.pdf
    Tamaño:
    864.8Kb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir

    Métricas

    Citas

    Academic Search
    Ver estadísticas de uso

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis
    Mostrar el registro completo del ítem