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dc.contributor.advisorAlonso Núñez, Belén 
dc.contributor.authorIglesias Sanzo, Mónica
dc.contributor.otherUniversidad de Burgos. Facultad de Ciencias
dc.date.accessioned2023-10-06T11:16:11Z
dc.date.available2023-10-06T11:16:11Z
dc.date.issued2023
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/10259/7852
dc.description.abstractEl enoturismo combina una región vitivinícola, es decir, que tiene viñedos e industria del vino, bodegas tradicionales, bodegas modernas que añaden restaurantes y hoteles a su actividad principal, con organizaciones en la zona como tiendas, espacios de ocio, museos, etc., con otras actividades culturales, deportivas, conciertos, etc. ajenas a la bodega y con el patrimonio inmaterial del territorio: gastronomía, cultura y folclore del vino, arte, paisajes vitícolas, etc. La puesta en valor del paisaje vitícola tiene que ser un proyecto de gestión que integre a múltiples actores. La primera acción a llevar a cabo es resaltar los sitios singulares del territorio vitivinícola, analizar el valor de su paisaje, su historia, y sus fortalezas y sus debilidades ambientales, con el objetivo final de crear un fuerte lazo entre la sociedad y el paisaje para su sostenibilidad. El paisaje tiene que ser visto como parte de la historia y del patrimonio de un territorio y es preciso protegerlo y conservarlo sin menoscabo de valorar nuevos usos como su contribución al enoturismo. Desde la Ruta del Vino Cigales ya se han dado buenos pasos para considerar el paisaje de la comarca vitivinícola como un recurso enoturístico. El sector vitivinícola integra patrimonio industrial, cultural y paisajístico, lo que favorece el desarrollo del enoturismo en las regiones vitivinícolas. De este modo, parar conocer y disfrutar del paisaje de la comarca vitivinícola de Cigales no solo se describen los factores que más se relacionan con el paisaje agrícola de un viñedo típico de la zona con la definición del terroir de la comarca (relieve, vegetación, tradición y prácticas de los viticultores, distribución y forma del viñedo y tipo de uvas), sino que también se detalla el patrimonio económico, industrial, cultural e histórico del territorio. El disfrute del paisaje puede constituir un recurso turístico en la comarca vitivinícola de Cigales, por lo que se ha inventariado una serie de puntos del paisaje en este territorio cuya finalidad es resaltar los sitios singulares de la comarca vitivinícola de Cigales y poner en valor su paisaje. Además de incluyen Fichas de paisaje (documento de recopilación sistemática de la información, descriptivo del paisaje en estudio) de algunos de esos puntos singulares de paisaje. La consideración de la gastronomía, las fiestas, los oficios, el arte, la cultura y el folklore del vino y el paisaje vitícola como patrimonio inmaterial implica que pueden considerarse como recurso turístico, siempre con prevención, cautela y desde el conocimiento experto previo a su monetización. La gestión del paisaje como recurso para el enoturismo se puede llevar a cabo tal y como se plantea en la actualidad para el resto de patrimonio inmaterial: tratando de lograr una conexión entre las personas y los lugares que visitan. Esta “interpretación del patrimonio” en el recurso enoturístico “disfrute del paisaje” implica añadir al carácter técnico del estudio de la zonificación y paisaje vitícola, un aspecto vivencial que las personas relacionan con su experiencia vital y con sus propias emociones.es
dc.description.abstractWine tourism combines a wine-making region, that is, one area that has vineyards and a wine industry, traditional wineries, modern wineries that add restaurants and hotels to their main activity, organizations in the area such as shops, leisure facilities, museums, etc., other cultural activities, sports, concerts, etc. outside the winery and the intangible heritage of the area: gastronomy, wine culture and folklore, art, wine-growing landscapes, etc. The enhancement of the wine-growing landscape has to be a management project that integrates multiple stakeholders. The first action to be carried out is to highlight the singular sites of the wineproducing territory, to analyse the value of its landscape, its history, and its environmental strengths and weaknesses, with the ultimate goal of creating a strong bond between society and the landscape towards its sustainability. The landscape must be seen as part of the history and of the heritage of an area and it must be protected and conserved without undermining the value of new uses such as their contribution to wine tourism. From the Cigales Wine Route, good steps have already been taken to consider the landscape of the wine region as a wine tourism resource. The wine sector integrates industrial, cultural and landscape heritage, what favours the development of wine tourism in the wine-growing regions. In this way, in order to discover and enjoy the landscape of the Cigales wine region, not only, the factors that are most related to the agricultural landscape of a typical vineyard in the area have been described, thanks to the description of the terroir of the area (natural elements: geomorphology, edaphology and geology, altitude, vegetation, viticulturist practices and traditions, the distribution and shape of the vineyard and the type of grape), but also, the economic, industrial, cultural and historical heritage of the area has been detailed (population, socioeconomic development, wine tradition, history, winery districts, traditional wineries that can be visited, Cigales Wine Route, Canal de Castilla, monuments, etc.). The enjoyment of the landscape can be a tourist resource in the wine-growing region of Cigales. For this reason, a collection of landscape points has been registered in this territory whose purpose is to highlight the unique sites of the wine-growing region of Cigales and value at the same time its landscape. You can find as well Landscape Sheets (a document for the systematic collection of the descriptive information of the landscape under study) of some of these unique landscape points. Considering gastronomy, festivals, trades, art, wine’s culture and folklore and viticultural landscapes such as an intangible heritage implies that can be considered as a tourist resource, always dealt with prevention, caution and from the previous expert knowledge of being profitable. The landscape management as a resource for wine tourism can be carried out as it is currently proposed for the rest of what we understand as an intangible heritage. That means, we should try to achieve a connection between people and the places they visit. This "interpretation of the heritage" in the wine tourism resource "enjoyment of the landscape" implies to add to the technical nature of the study of viticultural zoning and landscape, an experiential aspect that people relate with their life experience and as well as with their own emotions.es
dc.format.mimetypeapplication/pdf
dc.language.isospaes
dc.rightsAttribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 Internacional*
dc.rights.urihttp://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/*
dc.subjectViñedoses
dc.subjectPaisajes vitícolases
dc.subjectPuesta en valores
dc.subjectPatrimonioes
dc.subjectTurismoes
dc.subjectVineyardses
dc.subjectWine-growing landscapeses
dc.subjectEnhancementes
dc.subjectHeritagees
dc.subjectTourismes
dc.subject.otherEnologíaes
dc.subject.otherWine and wine makinges
dc.subject.otherGeografíaes
dc.subject.otherGeographyes
dc.titlePaisaje de la comarca vitivinícola de Cigaleses
dc.typeinfo:eu-repo/semantics/masterThesises
dc.rights.accessRightsinfo:eu-repo/semantics/openAccesses
dc.type.hasVersioninfo:eu-repo/semantics/acceptedVersiones


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