Universidad de Burgos RIUBU Principal Default Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • Ayuda
  • Contacto
  • Sugerencias
  • Acceso abierto
    • Archivar en RIUBU
    • Acuerdos editoriales para la publicación en acceso abierto
    • Controla tus derechos, facilita el acceso abierto
    • Sobre el acceso abierto y la UBU
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUBUComunidadesFechaAutor / DirectorTítuloMateria / AsignaturaEsta colecciónFechaAutor / DirectorTítuloMateria / Asignatura

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Alimentos, Tecnología y Salud (ALTESA)
    • Artículos ALTESA
    • Ver ítem
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Alimentos, Tecnología y Salud (ALTESA)
    • Artículos ALTESA
    • Ver ítem

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10259/8053

    Título
    Bread melanoidins as potential new sustainable bakery ingredients: a study using fat and fat-free bakery food models
    Autor
    Diaz Morales, NoeliaAutoridad UBU Orcid
    Cavia Saiz, MónicaAutoridad UBU Orcid
    Rivero Pérez, Maria DoloresAutoridad UBU Orcid
    Gómez Bastida, InmaculadaAutoridad UBU Orcid
    Salazar Mardones, GonzaloAutoridad UBU Orcid
    Jaime Moreno, IsabelAutoridad UBU Orcid
    González San José, Mª LuisaAutoridad UBU Orcid
    Publicado en
    Food & Function. 2023, V. 14, n. 3, p. 1785-1794
    Editorial
    Royal Society of Chemistry
    Fecha de publicación
    2023-01
    ISSN
    2042-6496
    DOI
    10.1039/D2FO03909E
    Resumen
    Melanoidins isolated from bakery by-products are proposed as new sustainable ingredients for bakery products. The colour, odour profile, texture, water activity, and antioxidant capacity of two bakery food models, fat and fat-free, enriched with 2% and 4% soft bread and common bread melanoidins, were analysed. The colour of the bakery food models with melanoidins was darker than that of the respective control; the fat-free models with melanoidins showed higher values of hardness than the control, while no significant effect was observed in the fat models; the water activity did not change compared to the control; the odour profile was significantly modified with different effects depending on the type of melanoidin quantity added and the food model (fat or fat-free); and the antioxidant capacity increased proportionally to the quantity of melanoidin added. In general, melanoidins from soft bread exhibited a higher effect than the melanoidins from common bread. The melanoidins isolated from both fat and fat-free bakery food models did not show cytotoxicity nor did they modify the levels of reactive oxygen species in Caco-2 cells. Therefore, the results seem to indicate the favourable potential of bread melanoidins as new sustainable ingredients for bakery products.
    Materia
    Alimentos
    Food
    Bioquímica
    Biochemistry
    URI
    http://hdl.handle.net/10259/8053
    Versión del editor
    https://doi.org/10.1039/D2FO03909E
    Aparece en las colecciones
    • Artículos TECNOFOOD
    • Artículos BIOIND
    • Artículos ALTESA
    Attribution-NonCommercial 3.0 Unported
    Documento(s) sujeto(s) a una licencia Creative Commons Attribution-NonCommercial 3.0 Unported
    Ficheros en este ítem
    Nombre:
    Díaz-ff_2023.pdf
    Tamaño:
    1.224Mb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir

    Métricas

    Citas

    Academic Search
    Ver estadísticas de uso

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis
    Mostrar el registro completo del ítem