Universidad de Burgos RIUBU Principal Default Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • español
  • English
  • français
  • Deutsch
  • português (Brasil)
  • italiano
Universidad de Burgos RIUBU Principal Default
  • Ayuda
  • Contacto
  • Sugerencias
  • Acceso abierto
    • Archivar en RIUBU
    • Acuerdos editoriales para la publicación en acceso abierto
    • Controla tus derechos, facilita el acceso abierto
    • Sobre el acceso abierto y la UBU
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    • español
    • English
    • français
    • Deutsch
    • português (Brasil)
    • italiano
    JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

    Listar

    Todo RIUBUComunidadesFechaAutor / DirectorTítuloMateria / AsignaturaEsta colecciónFechaAutor / DirectorTítuloMateria / Asignatura

    Mi cuenta

    AccederRegistro

    Estadísticas

    Ver Estadísticas de uso

    Compartir

    Ver ítem 
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Biotecnología Industrial y Medioambiental (BIOIND)
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos BIOIND
    • Ver ítem
    •   RIUBU Principal
    • E-Prints y Datos de investigación
    • Grupos de investigación
    • Biotecnología Industrial y Medioambiental (BIOIND)
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos BIOIND
    • Ver ítem

    Por favor, use este identificador para citar o enlazar este ítem: http://hdl.handle.net/10259/4583

    Título
    Comparison of glycerolysis of sardine oil by Lipozyme 435 in solvent free and SC-CO2 media
    Autor
    García Solaesa, ÁngelaAutoridad UBU Orcid
    Melgosa Gómez, RodrigoAutoridad UBU Orcid
    Sanz Díez, Mª TeresaAutoridad UBU Orcid
    Beltrán Calvo, SagrarioAutoridad UBU Orcid
    Illera Gigante, Alba EsterAutoridad UBU Orcid
    Fecha de publicación
    2017
    Descripción
    Ponencia presentada en: 16th European Meeting on Supercritical Fluids, 25 a 28 de abril de 2017, Lisboa
    Resumen
    The efficiency of lipase catalyzed glycerolysis of sardine oil in solvent free and supercritical carbon dioxide media has been investigated. The immiscibility between substrates, glycerol and oil, is an important drawback to reach good high conversions of triglycerides (TAG) into monoglycerides (MAG) and diglycerides (DAG) in short reaction times. To improve mass transfer rates, emulsification of both reactants as reverse micelles (glycerol-in-oil) has been carried out. Enzyme-catalyzed reaction is an attractive alternative since the reaction can be carried out under mild conditions avoiding the oxidation of omega-3 fatty acids. In this work, a commercial immobilized lipase (Lipozyme 435) was employed as biocatalyst. The effects of SC-CO2 density on reaction rates and oxidation stability has been compared with those obtained in solvent free system at atmospheric pressure. The effect of temperature and pressure on reaction yield, oxidation state of reaction products and enzyme stability was studied. Good stability of Lipozyme 435 has been observed in both systems proving no thermal deactivation at temperatures higher than its optimum.
    Materia
    Ingeniería química
    Chemical engineering
    URI
    http://hdl.handle.net/10259/4583
    Aparece en las colecciones
    • Ponencias / Comunicaciones de congresos BIOIND
    Ficheros en este ítem
    Nombre:
    García-Comparison_of_glycerolysis.pdf
    Tamaño:
    482.8Kb
    Formato:
    Adobe PDF
    Thumbnail
    Visualizar/Abrir

    Métricas

    Citas

    Academic Search
    Ver estadísticas de uso

    Exportar

    RISMendeleyRefworksZotero
    • edm
    • marc
    • xoai
    • qdc
    • ore
    • ese
    • dim
    • uketd_dc
    • oai_dc
    • etdms
    • rdf
    • mods
    • mets
    • didl
    • premis
    Mostrar el registro completo del ítem